31 Mart 2021 Çarşamba

Evlilik - Jane Austen

 

Jane Austen İngiliz Edebiyatının önemli yazarlarından birisi. Kült denebilecek öne çıkmış romanları büyük bir kesim tarafından okunuyor, beğeniliyor. Ancak bu kitap onun baştan sonra yazdığı, kurguladığı bir roman ya da öykü kitabı değil. Mevcut dört adet romanından evlilik başlığı altında örneklendirilebilecek bölümler alınarak tek bir kitap haline getirilmiş. 

İçerisinden bölümler alınan kitaplar: 
Aşk ve Gurur
Northanger Manastırı
Akıl ve Tutku
İkna

Ticari kaygıyla yapıldığına inanmak istemiyorum, bu tarz kısa kısa pasajlar okumayı sevenler hedeflenmiş olabilir. Ancak adı geçen kitapları ayrı ayrı okumak bütünsellik ve karakter tahlili açısından daha anlamlı bence çünkü merak unsurunun devreye girmesiyle ortaya çıkan keyifle okuma hali ancak bu şekilde sağlanabiliyor. 

Başlığın evlilik olarak belirlenmesinin nedeniyse bahsi geçen kitaplarda anlatılan dönemin flört ve evlilik anlayışı, kadının toplumdaki yeri, toplumun evliliğe olan bakışı üzerine söz söyleyen bölümlerden oluşması. Ancak tabiri caizse ortadan alınmış birkaç bölüm kitabın bütününde ne kadarını işgal eder ya da ana temaya ne derece hizmet eder sorusu, yukarıdaki dört kitabı okumadıysanız cevapsız kalıyor. 

Mutlaka tavsiye ederim dediğim bir kitap değil ne yazık ki. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder