30 Mart 2021 Salı

Eugenie Grandet - Honore de Balzac

Uzun zaman sonra klasik yazarlardan bir eser okudum. Can Yayınları'nın yeni bir kapak görseliyle yeniden yayımladığı Klasik Kadınlar serisinden Eugenie Grandet. 

Balzac, döneminin yaşantısını, kültürünü, toplum yapısını hep çok irdeleyen ve çok iyi anlatan eserler vermiş. Bu da onlardan biri. 

Fransa'nın taşra denilebilecek kasabalarından birinde yaşayan Grandet ailesinin hikayesini okuyoruz bu kitapta. Baba Mösyö Grandet oldukça cimri, malvarlığını fırsatçılıkla elde etmiş ve bu özelliği ailesiyle olan ilişkisini de epey etkilemiş bir baba karakteri. Kızı Eugenie Grandet ise Mösyö Grandet'nin kızı değilmişcesine saf, temiz duygulara sahip. Etrafındaki insanlarla olan ilişkisinde, kuzeni Charles ile yaşadığı duru aşk yaşantısında bunu çokça hissedebiliyoruz.

Kitapta cimriliğin, çıkarcılığın insan ruhunu nasıl ele geçirdiği, insani duyguları nasıl bertaraf ettiği Balzac'ın muhteşem kaleminden çok etkileyici bir şekilde anlatılıyor. Okurken karakterden nefret etmek, onu soğuk ve itici bulmak işten bile değil. 

Yine Eugenie'nin yaşadığı duygusal çalkantılar, yaptığı tercihler, sevdiği adamdan ayrı kalışı ve buna rağmen merhametini, saflığını ve insanlığını kaybetmemesi okurun gözünde kahraman olmasına sebep oluyor. Bu da yazarın başarısı. 

Ben kitabı okurken çok keyif aldım. Klasik okumayı sevenlere tavsiye ediyorum. 


Altı Çizili Cümleler

- Günümüzün inanılan tek tanrısı, bütün gücüyle para.

- Gökyüzü ile yeryüzü çıkarları arasında sürekli bir düello vardır. 

- Evlilikte aşk, gerçekleşmeyen bir düştür.

- Kadının yanılgısı neredeyse her zaman iyiye olan inancından ya da doğruya olan güveninden kaynaklanır.

- İnsanoğlunun korkunç kaderi! Cehaletten ileri gelmeyen hiçbir mutluluk yoktur.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder